LIVE UPDATE | Ucraina, a opta zi de război: S-a încheiat a doua rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia / Volodimir Zelenski vrea o discuție directă cu Vladimir Putin / Vladimir Putin anunță compensații pentru familiile militarilor ruși uciși în Ucraina

LIVE UPDATE | Ucraina, a opta zi de război: S-a încheiat a doua rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia / Volodimir Zelenski vrea o discuție directă cu Vladimir Putin / Vladimir Putin anunță compensații pentru familiile militarilor ruși uciși în Ucraina
Publicat: 03/03/2022, 01:23
Actualizat: 03/03/2022, 22:53

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a acordat, miercuri seara, un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină. Rusia se pregăteşte să sporească brutalitatea campaniei sale împotriva Ucrainei, spune Ambasadoarea SUA la ONU, care precizează că a văzut imagini cu forțele ruse transportând arme letale „care nu-și au locul pe câmpul de luptă”. Kievul și marile orașe din Ucraina sunt, în continuare, sub asediu. Tot mai multe obiective civile sunt ținta atacurilor aeriene rusești. Mai multe explozii se aud în noaptea de miercuri spre joi în capitala Ucrainei, una dintre acestea în gara principală, iar civilii s-au refugiat în stațiile de metrou, unde își petrec noaptea. „Bilanțul negru” al războiului s-a dublat de a o zi la alta, iar ONU a raportat miercuri seara 227 de morți și 525 răniți în rândul civililor însă precizează că „numărul ar putea fi mult mai mare”. Anterior, oficialii ucraineni estimaseră că 2000 de cetățeni și-au pierdut viața în cele șapte zile de la începutul războiului. Negocierile dintre Ucraina și Rusia se vor relua joi, în Belarus.

Ce s-a întâmplat până acum:

  • Românii pot fi ‘’Alături de Ucraina’’ în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul
  • Centrul orașului Herson ar fi fost capturat de ruși
  • Kievul rezistă în fața trupele ruse, sub presiunea unui convoi militar staționat în apropierea capitalei Ucrainei. Mai multe bănci rusești, excluse din SWIFT
  • UE și SUA închid spațiul aerian pentru ruși/ Arsenalul nuclear al Rusiei, în „alertă” la ordinul lui Putin/ „Postura defensivă” a SUA este pregătită, potrivit unui oficial de la Pentagon
  • Traficul navelor fluviale pe braţul Chilia al Dunării este suspendat, începând de marţi după-amiază
  • Atacurile rachetele rusești asupra țintelor civile se intensifică, spun oficialii ucraineni. Mai multe obiective civile din Kiev și din marile orașe, distruse în atacuri aeriene
  • Cel puțin 227 de civili uciși și 525 răniți, raportează miercuri ONU, dar cifra „ar putea fi mult mai mare”. Oficialii ucraineni au raportat anterior 2000 de victime civile, dar au retras comunicatul
  • Negocierile dintre Ucraina și Rusia se vor relua joi, în Belarus, au confirmat miercuri cele două părți

Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE – ora 22:40. În mijlocul războiului din Ucraina, calea de urmat poate fi foarte dificil de identificat. Situația de pe teren, tensiunile la nivel diplomatic, suferința celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, toate acestea pot fi copleșitoare.

În acest context, jurnaliștii BBC prezintă cinci posibile scenarii pe care atât politicienii, cât și strategii militari, le analizează.

UPDATE – ora 21:30. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat – joi – că actuala criză a refugiaților din Ucraina poate fi chiar mai gravă decât cea a refugiaților sirieni.

Din acest motiv, Borrell a făcut apel la comunitatea internațională să facă eforturi pentru încetarea imediată a războiului din această țară.

UPDATE – ora 21:05. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat – joi – că își dorește să discute în mod direct cu omologul său rus, Vladimir Putin, în legătură cu agresiunea militară a Kremlinului.

Zelenski a adăugat că aceasta este „singura cale” de a opri războiul care se desfășoară zilele acestea în Ucraina. Mai mult, președintele ucrainean s-a arătat deschis să discute „toate problemele” cu Vladimir Putin.

UPDATE – ora 20:45. A doua rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat. Cele două părți au făcut mici progrese.

Nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia a început, joi, la frontiera dintre Polonia și Belarus, a anunțat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Cu mare regret, ultimele discuții dintre Rusia și Ucraina nu au adus rezultatele pe care le speram”, a precizat el.

Cu toate acestea, el spune că cele două părți au convenit să continue negocierile în „viitorul cel mai apropiat”.

UPDATE – ora 20:30. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat – joi – că Guvernul de la Moscova va oferi recompense financiare pentru familiile militarilor ruși morți în conflictul din Ucraina.

Astfel, fiecare familie ar urma să primească șapte milioane de ruble (aproximativ 58.000 de euro la cursul de joi, n. red.). De asemenea, liderul de la Kremlin a spus că Armata rusă a atins toate obiectivele pe care și le-a propus până acum în Ucraina.

UPDATE – ora 20:20. Piotr Zagala, șeful departamentului de investiții al filialei din Polonia a BNP Paribas, a explicat că Rusia va intra în faliment din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, specialistul mai atrage atenția că piețele financiare „nu vor uita niciodată” acțiunile lui Vladimir Putin, motiv pentru care „prețul va fi plătit de fiecare rus tot restul vieții”.

UPDATE – ora 20:00. Directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că livrările de motoare către Statele Unite au fost sistate și i-a „invitat” pe americani să… „zboare pe mătură”.

Rogozin a amintit că este vorba, în primul rând, despre motorul RD-180, pe care zboară racheta Atlas-5, și RD-181, care este folosit de prima treaptă a rachetei Antares.

UPDATE – ora 19:45. Gigantul american de tehnologie Google anunţă că va dona 5 milioane de dolari (4,46 milioane de euro), prin organizaţia sa caritabilă Google.org. Din această sumă, 500.000 de dolari vor ajunge la Crucea Roşie Română, pentru persoanele care părăsesc Ucraina din cauza războiului.

Un comunicat de presă al companiei precizează că sprijinul financiar va fi împărţit între organizaţii umanitare din Ucraina, Slovacia, Polonia, Ungaria, România şi Republica Moldova.

UPDATE – 18:50. Compania rusească Lukoil a cerut, joi, „oprirea rapidă” a războiului din Ucraina.

Astfel, a doua cea mai mare companie din sectorul petrolier din Rusia devine prima companie națională de anvergură din Rusia care se opune în mod oficial invadării țării vecine.

UPDATE – ora 18:15. Gigantul suedez IKEA a anunțat joi, prin intermediul unui comunicat, suspendarea activităților sale din Rusia și Belarus.

Decizia companiei din domeniul mobilei ar urma să afecteze peste 15.000 de angajați, 17 magazine și trei fabrici.

UPDATE – ora 17:50. Șeful Administrației din Kremensk, regiunea Lugansk, Vladimir Struk, a fost găsit mort, potrivit informațiilor apărute în presa locală. Anunțul a fost făcut de consilierul Ministrului Afacerilor Interne, Anton Gherașcenko, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, cauza preliminară a morții ar fi o împușcătură în piept, în zona inimii, scrie Ziarul de Gardă. Volodymyr Struk a fost găsit ucis pe teritoriul controlat de Kiev.

„Pe 01.03.2022, soția sa a depus o cerere că a fost răpit de persoane necunoscute în haine de camuflaj”, scrie Gherașcenko.

UPDATE – ora 17:40. O nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia a început, joi, la frontiera dintre Polonia și Belarus, a anunțat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Acesta a declarat că principalul scop al delegației din Ucraina este o încetare a focului și instituirea unor culoare umanitare, informează BBC.

UPDATE – ora 17:30. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite că cetățenii ucraineni care sosesc în România beneficiază de aceleași servicii medicale la care au dreptul și asigurații cetățeni români.

Potrivit CNAS, aceștia beneficiază și de medicamente, materiale sanitare sau dispozitive cuprinse în programele naționale.

UPDATE – ora 17:00. Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, cel mai înalt prelat al Bisericii Ortodoxe, a declarat că a devenit „o țintă pentru Moscova”.

Acesta susține că este vizat de către autoritățile ruse după ce, în 2018, a recunoscut Biserica independentă a Ucrainei, după cum informează Agerpres.

Bartolomeu I spune că decizia sa de a acorda statutul de „biserică autocefală” pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina a nemulțumit foarte mult Rusia, într-atât încât Moscova vreea acum să îl pedepsească.

UPDATE  – ora 16:25. Foarte mulți studenți aflați la studii peste graniță au fost nevoiți să părăsească Ucraina și să se îndrepte spre țările vecine, ca apoi să își găsească un drum spre casă.

După mai multe zile petrecute la graniță în frig și pe zăpadă, sute de studenți au ajuns în siguranță aproape de București, și au fost cazați în sălile de sport din Snagov și Corbeanca.

La Snagov, primarul susține că în doar câteva ore oamenii s-au mobilizat și au organizat un spațiu pentru a caza aproximativ 100 de refugiați.

UPDATE – ora 15:55. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a amenințat din nou țările occidentale, joi, într-un interviu acordat televiziunii de stat.

„Dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenție”, a spus Lavrov, întrebat despre amenințările Rusiei cu bomba nucleară. Acesta a spus că vestul se pregătește de război cu Rusia, iar amenințarea nucleară „nu este în capul rușilor”.

Întrebat despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina, Lavrov a făcut o declarație halucinantă, în care i-a acuzat pe militarii ucraineni că jefuiesc civilii din orașele atacate de ruși, și că îi folosesc ca scuturi umane. Acesta a mai spus că Rusia va continua opreațiunea militară în Ucraina „până la sfârșit”

UPDATE – ora 15:50. Un tren cu peste 1.000 de cetățeni azeri a ajuns în România. Sunt în tranzit către București, unde vor rămâne la noapte, iar vineri pleacă spre țara lor.

Un tren cu 1.100 de pasageri din Ucraina a intrat în România joi după-amiază. Toți pasagerii sunt de origine azeră și se află în tranzit către țara lor.

Se vor opri la Gara Cristești-Iași, vor fi urcați într-o altă garnitură care îi va duce la București, urmând ca vineri să își continue deplasarea către casă.

Printre pasageri se află și două femei însărcinate, fiind pregătite la Iași și echipaje medicale care să le preia în cazul în care au nevoie de asistență.

UPDATE – ora 15:35. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, asupra unei noi tentative de fraudă.

Potrivit DNSC, pe internet se propagă un mesaj prin care se face apel la strângerea de fonduri pentru refugiații din Ucraina, însă această „campanie” este, de fapt, o fraudă.

Instituția atrage atenția că această tentativă de fraudă se bazează pe o campanie reală, dar există anumite detalii care fac diferența.

UPDATE – ora 15:25. Un medic bucureștean care administrează o clinică specializată în efectuarea de analize medicale complexe, dar și teste RT-PCR și Antigen, a anunțat că se oferă să-i testeze gratuit pe refugiații ucraineni, pentru COVID-19.

Demersul umanitar îi vizează atât pe cei care prezintă simptome, cât și cei care au intrat în contact cu persoane deja infectate. Medicul Ștefan Spiridon, administratorul Dom Vista Medical, a anunțat că, în contextul valului de migranți izgoniți de război, care ajung pe teritoriul României, clinica pune gratuit la dispoziția refugiaților ucraineni teste RT-PCR și Antigen.

UPDATE ora 15:15. Oficial ONU, despre amenințările nucleare: „Zeci de milioane de persoane din Ucraina sunt într-un pericol potenţial mortal”

Michelle Bachelet, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, a atras atenţia, joi, că zeci de milioane de oameni din Ucraina sunt „într-un pericol potenţial mortal”.

„Ridicarea nivelului de alertă al armelor nucleare subliniază gravitatea riscurilor care planează asupra întregii umanităţi”, a declarat Michelle Bachelet la Geneva, joi, în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, potrivit Agerpres.

UPDATE – ora 14:15. Președintele rus Vladimir Putin a semnat, în aprilie 2021, o lege care l-ar putea menține în funcția de la Kremlin până în 2036, anunța anul trecut guvernul rus.

Legislația din Rusia i-ar permite lui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate de șase ani, odată ce mandatul său actual se încheie în 2024, potrivit unei analize Reuters.

Aceste schimbări au fost susținute într-un vot public în vara lui 2020, și i-ar putea permite lui Putin, în vârstă de 69 de ani, să rămână la putere până la vârsta de 83 de ani.

UPDATE ora 13:00. VIDEO | Volodimir Zelenski, un nou mesaj: „Dacă cineva crede că ucrainenii se tem, sau se predau, nu știe nimic despre Ucraina”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, joi, un nou mesaj, prin care a precizat că Ucraina a trecut prin multe, dar nu se va preda. Atacurile continuă în țara vecină, în a opta zi de război.

UPDATE ora 12:00. VIDEO | Rușii au aruncat în aer un depozit de petrol din Cernihiv. Continuă atacurile asupra Ucrainei

Atacurile rușilor asupra Ucrainei continuă și joi, iar un depozit de petrol din orașul Cernihiv a fost bombardat.

UPDATE ora 09:40. Ministrul apărării din Ucraina, apel către populație: „A sosit momentul să sporim presiunea asupra dușmanului. Să trecem la rezistența totală”

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a făcut joi un apel la „rezistenţă totală” împotriva trupelor ruse. Oficialul mai solicită „presiune asupra dușmanului”.

„A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală”, a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.

UPDATE ora 08:40. VIDEO | O activistă în vârstă de 77 de ani a fost reținută de poliția rusă, în timpul unui protest față de războiul din Ucraina

Elena Osipova, o activistă şi artistă în vârstă de 77 de ani din Rusia, a fost reţinută la Sankt Petersburg, miercuri seară, în timp ce protesta faţă de războiul din Ucraina.

Mii de oameni au protestat în mai multe oraşe din Rusia, în ciuda ameninţărilor poliţiei, iar o activistă în vârstă de 77 de ani a fost reținută de polițiști, notează The Guardian.

UPDATE ora 08:30. Războiul din Ucraina, aprobat de Putin pe 18 ianuarie, potrivit unor documente dezvăluite de Anonymous

Anonymous a publicat pe profilul său de Twitter câteva documente care ar dezvălui hărțile și datele invaziei ruse a Ucrainei. „Documentele preluate de la trupele ruse arată că războiul din Ucraina a fost aprobat pe 18 ianuarie și că planul inițial de a lovi Ucraina includea un atac între 20 februarie și 6 martie”, scrie colectivul de hackeri.

UPDATE ora 06:45. Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

UPDATE ora 06:20. Un iaht în valoare de 600 de milioane de dolari aparţinându-i oligarhului rus Alişer Usmanov a fost confiscat de autorităţile germane în portul Hamburg, relatează Forbes.

Vasul are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, două locuri amenajate pentru aterizarea elicopterelor, o saună, un salon de înfrumuseţare şi o sală de sport, precum şi 12 apartamente pentru eventualii oaspeţi.

UPDATE ora 05:10. Forțele ruse au preluat, în noaptea de miercuri spre joi, controlul asupra unui oraș-port cheie din sudul Ucrainei. Herson este primul oraș important cucerit de Rusia, de când a invadat Ucraina în urmă cu o săptămână.

Primarul acesteia, Igor Kolykhaev, a declarat că trupele ruse au pătruns cu forța în clădirea consiliului orașului și au impus mai multe reguli pentru locuitori, relatează BBC.

UPDATE ora 04:30.  Cel puțin patru explozii puternice au fost raportate în Kiev, dintre care două lângă stațiile de metrou unde se adăpostesc civilii. Trei școli din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, au fost lovite marți de atacurile militare rusești, relatează CNN.

Două dintre explozii au lovit chiar în centrul capitalei ucrainene, iar alte două în apropierea unei stații de metrou.

UPDATE 02:35. Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a anunţat miercuri seara că a deschis o anchetă cu privire la presupuse crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid în Ucraina.

Cercetările vizează actele de agresiune ale Rusiei începând din 21 noiembrie 2013. Ancheta include şi perioada de când Rusia a invadat Ucraina.

UPDATE ora 00:50 – Biroul ONU pentru drepturile omului a confirmat miercuri seara că 227 de civili au fost uciși și 525 au fost răniți în Ucraina de la începutul conflictului până la miezul nopții de 1 martie, dar consideră că adevăratul bilant este „considerabil mai mare”, relatează Reuters.

Pe 1 martie, bilanțul oficial al pierderilor de vieți civile era estimat de ONU la 136 de victime, la care se adăugau 400 de răniți, a relatat anterior Reuters.

UPDATE ora 00:30 – Patru avioane de luptă ruseşti au încălcat pentru scurt timp, miercuri, spaţiul aerian al Suediei, la est de insula Gotland din Marea Baltică, a anunțat Statul Major suedez, incident ce are loc pe fondul tensiunilor ruso-occidentale legate de războiul din Ucraina.

„În contextul actual, luăm foarte în serios acest eveniment. Este o acțiune iresponsabilă și neprofesionistă din partea rusă”, a transmis armata suedeză într-un comunicat, potrivit CNN.

UPDATE ora 00:20 – O rachetă rusească a lovit miercuri seara gara principală de sud a Kievului, unde mii de femei și copii au fost evacuați, a anunțat compania de căi ferate de stat din Ucraina, Ukrzaliznytsya, într-un comunicat citat de dailymail.co.uk.

Primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Klitschko, a declarat că primele informații sugerează că nu au fost persoane rănite după explozia care a spart geamurile de la gara orașului.

Klitschko a spus într-o postare pe Telegram că, în ciuda bombardamentelor efectuate miercuri într-o serie de suburbii Kiev, nu există victime, relatează CNN.

UPDATE ora 00:10 – Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat miercuri Rusia că intenţionează să folosească arme interzise de Convenţia de la Geneva în cadrul ofensivei sale masive asupra Ucrainei.

”Se pare că Rusia se pregăteşte să sporească brutalitatea campaniei sale împotriva Ucrainei. Am văzut imagini cu forţe ruse transportând arme absolut mortale în Ucraina, care nu îşi au locul pe câmpul de luptă”, a declarat Linda Thomas-Greenfield în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, potrivit CNN, în timp ce mai multe oraşe ucrainene au fost bombardate de armata rusă, care mobilizează trupe şi în jurul capitalei Kiev.

Ambasadoarea a menţionat în special muniţii cu dispersie şi bombe termobarice, ”interzise de Convenţia de la Geneva” şi cu potenţial devastator.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia, a vorbit  despre un „genocid” în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia, într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU

Declarațiile vin în contextul în care ONU a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată